85. obljetnica osnutka župe

U ponedjeljak 3. srpnja ove godine navršava se 85. obljetnica osnutka župe Krista Kralja. Naime, toga dana 1938. godine službeno je u nazočnosti nadbiskupa Alojzija Stepinca započela s djelovanjem naša župa pa je današnja obljetnica prigoda da se prisjetimo samih početaka župe i početaka gradnje crkve.

Blagoslov temeljnog kamena

Nadbiskup Stepinac je na početku svoje službe još kao koadjutor ozbiljno počeo raditi na osnivanju novih župa. Godine 1935. donio je odluku da se u najkraće vrijeme osnuje 8 novih župa. Među novim župama izvršeno je razgraničenje, osigurana su gradilišta crkvama i župama prema regulatorskoj osnovi grada. Od 1935. do 1938. osnovano je sedam novih župa u Zagrebu, a među njima i župa Krista Kralja u Trnju. Sve su bile položajem južno od željezničke pruge, tamo gdje su bile najpotrebnije.

Članak u Jutarnjem listu od 26. listopada 1936. o blagoslovu temeljnog kamena

Svečanost blagoslova temeljnog kamena organizirana je na blagdan Krista Kralja 25. listopada 1936. godine, ali do početka gradnje spomen-crkve nije došlo odmah. Nadbiskup Stepinac slavio je sv. misu, a dotadašnji kapelan župe Sv. Marka i novoimenovani župnik nove župe vlč. Dragutin Kociper pročitao je veliku povelju, koja je nakon toga trebala biti uzidana u temelj nove crkve. Nadbiskup Stepinac blagoslovio je temeljni kamen i zemljište na kojem će biti izgrađena nova crkva.

Doček nadbiskupa Stepinca kod slavoluka na uglu Bosutske i Trnjanske
Početak procesije prema mjestu blagoslova temeljnog kamena
Vjernici i časne dominikanke za vrijeme mise i blagoslova temeljnog kamena
Nadbiskup Stepinac i župnik župe sv. Marka dr. Ritig kod temeljnog kamena
Povelja o posveti temeljnog kamena i gradnje spomen-crkve
Blagoslov temeljnog kamena 1936. godine

Osnivanje župe Krista Kralja

Nadbiskup Alojzije Stepinac osnovao je 3. srpnja 1938. godine novu župu Krista Kralja, kao sedmu od novoosnovanih, i blagoslovio župnu kapelu i samostan časnih sestara dominikanki, u prisutnosti mnogih katoličkih i kulturnih društava grada Zagreba, župnika Sv. Marka, otaca dominikanaca te brojnih žitelja Trnja. O ovom događaju donijela su svoja izvješća mnoga tadašnja sredstva javnog priopćavanja poput Hrvatske straže i drugih.

Članak u Novostima od 6. srpnja 1938.

Časne sestre su se preselile zajedno s cijelim dječjim skloništem u novi dom 29. rujna 1938. godine, a 5. listopada iste godine uselio se i upravitelj župe vlč. Dragutin Kociper u isti samostan na područje svoje župe. Časne su sestre posvetile svoj samostan, u kojem se nalazilo i dječje sklonište, blaženoj Hozani Kotorki, a kapela je nosila naslov Krista Kralja, dok se ne izgradi istoimena crkva.

Početak gradnje crkve

Na svetkovinu Krista Kralja 27. listopada 1940. godine službeno je započela gradnja crkve. Nadbiskup Alojzije Stepinac ponovno je pohodio župu Krista Kralja te tom prigodom slavio misu i ugradio temeljni kamen na gradilištu nove crkve. Za grad Zagreb je to bio vrlo važan događaj na kojem su se uz umjetnika Ivana Meštrovića, autora projekta crkve Krista Kralja, okupili predsjednik Vlade dr. Vladko Maček, ban Hrvatske dr. Ivan Šubašić, gradonačelnik Zagreba Mate Starčević i mnogi poznati uzvanici i župljani.

Dolazak nadbiskupa Stepinca na gradilište u pratnji župnika Kocipera

Prigodom polaganja temeljnog kamena istaknuto je da je ideja crkve nastala još dvadesetih godina 20. stoljeća kao spomen-crkve na 1000. obljetnicu hrvatskog kraljevstva. Gradnja crkve je prekinuta 1942. godine uslijed ratnih nemira Drugog svjetskog rata te je izgrađena samo kripta Meštrovićeve crkve koja je i danas još uvijek župna crkva.

Visoki uzvanici na slavlju postavljanja temeljnog kamena
Ugradnja temeljnog kamena u gradilište nove crkve