Božićna poruka svim župljanima

Poštovani župljani!

Ispunjena božićnom radošću Crkva na Božić i u božićnom vremenu sebi i cijelome svijetu navješćuje novost božićnog događaja. Pastirima je prvima naviještena Betlehemska radost; njih je prve „obasjala slava Gospodnja“ (Lk 2, 9) i oni su, nakon Blažene Djevice Marije i svetoga Josipa, bili prvi pred rođenjem utjelovljenoga Boga. Pozvani od anđela, oni su se te noći spremno odazvali. U prisutnosti pastira, tih materijalno siromašnih ljudi, susreću se nebesko svjetlo i dostojanstvo čovjeka. U čudesnome svjetlu te noći vidljive su razne ljudske potrebe i ranjenosti, kao i povezanost stvorenoga svijeta i čovjeka koji je kruna Stvaranja.

I mi smo obasjani Božićem pozvani zajedno s pastirima dati hvalu Bogu, usmjerujući srce i pogled u novorođenče »povijeno gdje leži u jaslama« (Lk 2, 12). Upravo u klanjanju pronalazimo najdublju, izvornu i nepobitnu istinu o kršćanskom Božiću. Moramo se svjesno i odlučno usmjeriti na klanjanje Bogu, ako želimo vjernički živjeti Božić, ako nam je stalo da tu istinu drugi prihvate i žive te da istinsko značenje Božića uvijek jasno blista. Klanjati se novorođenom Kristu znači obnoviti vjeru u Boga živog i nazočnog u Djetetu rođenu od Djevice Marije. Isus, Sin Marije iz Nazareta, koji je začet po Duhu Svetomu u njezinu krilu i kojega je devet mjeseci pod srcem nosila i rodila, Sin je vječnog Oca. On je za nas postao čovjekom. On je Emanuel, Bog s nama! To je iskonski milosni događaj koji je objavljen u Betlehemu, a Ivan ga u Proslovu svoga evanđelja opisuje riječima: »I Riječ tijelom postade i nastani se među nama« (Iv 1, 14).

Život koji proizlazi iz Božića ljudima je svjetlo. Bog je život darovao svemu stvorenju kao dar. U početku je postojala želja da se život proširi na sve. Ovaj darovani i prošireni život »svjetlo« je ljudima. Čovjek oduvijek povezuje svjetlo sa shvaćanjem i poznavanjem stvarnosti. Razum nije svjetlo ljudima, Život je svjetlo. S koliko se pogrešnih misli pokušava oblikovati život, kao da on može ostati zarobljen unutar naših misli. U naše se vrijeme rađa toliko nasilnih misli, sposobnih uništiti i potpuno promijeniti život. Te su misli jako daleko od počela koje sve rasvjetljuje i koje tmine ne mogu ugušiti. Upravo tako možemo prepoznati pravi život, Božji život. Ono što je bilo u početku ostaje zauvijek. Božanski život, darovan iz ljubavi, širi svijetlo, istinu i ljepotu.

Svatko od nas pozvan je mijenjati i popravljati ono što u sebi pronalazi da nije kako treba, što nije u skladu s dostojanstvom djece Božje. Sveti papa Lav Veliki, taj drevni učitelj Božića, poziva nas: »Kršćanine, prepoznaj svoje dostojanstvo: kao dionik božanske naravi, ne vraćaj se prijašnjim podlostima i nedoličnu ponašanju«. Obnovljenom vjerom i nadom, zagledani u maleno Dijete u jaslicama, živimo dosljedno svoj kršćanski poziv, donoseći posvuda radost i mir. Obnavljajmo spone povjerenja, uzajamnog poštivanja, razumijevanja, zajedništva i solidarnosti u našem hrvatskom društvu. Molimo za sve potrebe naše domovine i svijeta. Posebno molimo za mir koji svaki dan krvari diljem svijeta, posebice u Ukrajini i na Bliskom Istoku.

Božić nam daje novu i neočekivanu perspektivu, jer dolazi od Boga i njegove ljubavi, jer nije djelo ljudskoga sebičnog domišljanja. Božić je vrijeme povrataka i novosti, obnavljanja života na Božju sliku. Ako se vratimo Božiću, Božić će nas vratiti nama samima, vratit će nas bližnjima, zajedništvu, obitelji, Crkvi i domovini; vratit će nas ljepoti novosti koja ne dijeli, ne otuđuje, ne prijeti i ne unosi tjeskobu!

Neka je svima blagoslovljen Božić te mirom ispunjena 2024. godina!

                                   vlč. Ivan, župnik