Hodočašće blaženoj Ozani u Kotor

U čast blažene Ozane Kotorske, u organizaciji sestara dominikanki iz samostana bl. Hozane u Zagrebu i župe Krista Kralja, članovi Dramske družine bl. Ozana župe Krista Kralja, te mješoviti župski zbor u sklopu hodočašća blaženoj Ozani izveli su bogat kulturni program u Kotoru i Dubrovniku 16. i 17. ožujka 2024. godine.

Prva postaja hodočašća bila je svečano euharistijsko slavlje u crkvi Svete Marije Koleđate, podignute 1221. godine u kojoj se nalazi neraspadnuto tijelo prve hrvatske blaženice Ozane Kotorske. Misno slavlje je predvodio župnik župe Krista Kralja vlč. Ivan Filipčić. Mladi župljani iz dramske družine imali su po prvi put priliku, u staklenom sarkofagu vidjeti blaženicu o čijem su životu spremali predstavu više od godinu dana, te joj se pomoliti.

Istoga je dana, pred mnogobrojnom publikom, izveden pedesetominutni mjuzikl “Put do Boga”, u Koncertnoj dvorani Muzičke škole “Vida Matjan”, nekadašnjoj crkvi Sv. Duha. Mjuzikl prati život blažene Ozane Kotorske od njezina djetinjstva na brdima do dolaska u Kotor. Izvedbi je nazočila i generalna konzulica RH u Kotoru Jasminka Lončarević, predstavnici Kotorske biskupije i Hrvatskog nacionalnog vijeća te novinarka i fotografska ekipa Radija Dux. Mješovit župni zbor je nakon predstave izveo kratki koncert pod vodstvom s. Slavke Sente i uz klavirsku pratnju mo. dr. Maria Perestegija.

Isti je zbor, sljedećega dana, pjevao i na svetoj misi u crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku, i odmah nakon toga održao kratki koncertni program. Na jednom i drugom koncertnom programu dominirale su skladbe posvećene bl. Ozani Kotorskoj.

Prije polaska u Zagreb oci dominikanci su u svom samostanu, na čelu s priorom o. Tomislavom Kraljevićem, počastili ručkom Dramsku družinu bl. Ozana i mješoviti zbor župe Krista Kralja.

Izvor: dominikanke.org